ForuMatrax
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForuMatrax

Sadece Gülün.. Hepsi Bukadar..
 
AnasayfaPortalliGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
En son konular
» Best speed dating company. Dating in gainesville.
zayiflatan O Icon_minitimePerş. Ağus. 04, 2011 5:43 am tarafından Misafir

» Medication In Carry On Luggagr
zayiflatan O Icon_minitimePerş. Ağus. 04, 2011 1:39 am tarafından Misafir

» Louis Vuitton
zayiflatan O Icon_minitimeÇarş. Ağus. 03, 2011 7:01 pm tarafından Misafir

» barleans fish oils
zayiflatan O Icon_minitimeÇarş. Ağus. 03, 2011 2:03 pm tarafından Misafir

» Wellnigh as frugal as download
zayiflatan O Icon_minitimeÇarş. Ağus. 03, 2011 8:04 am tarafından Misafir

» apap codeine anti-inflamatory
zayiflatan O Icon_minitimeÇarş. Ağus. 03, 2011 7:09 am tarafından Misafir

» Metformin, such beginning plant-derived
zayiflatan O Icon_minitimeÇarş. Ağus. 03, 2011 6:38 am tarafından Misafir

» health benefits of fish oil pills
zayiflatan O Icon_minitimePtsi Ağus. 01, 2011 9:18 pm tarafından Misafir

» x-Hack hack you
zayiflatan O Icon_minitimePtsi Ağus. 01, 2011 9:02 pm tarafından Misafir

En iyi yollayıcılar
Admin
zayiflatan O Icon_vote_lcapzayiflatan O Icon_voting_barzayiflatan O Icon_vote_rcap 
Aşkböcüü
zayiflatan O Icon_vote_lcapzayiflatan O Icon_voting_barzayiflatan O Icon_vote_rcap 
DESQUAR
zayiflatan O Icon_vote_lcapzayiflatan O Icon_voting_barzayiflatan O Icon_vote_rcap 
mamisa
zayiflatan O Icon_vote_lcapzayiflatan O Icon_voting_barzayiflatan O Icon_vote_rcap 
salak_insan
zayiflatan O Icon_vote_lcapzayiflatan O Icon_voting_barzayiflatan O Icon_vote_rcap 
MurciéLaGo
zayiflatan O Icon_vote_lcapzayiflatan O Icon_voting_barzayiflatan O Icon_vote_rcap 
Delikurt
zayiflatan O Icon_vote_lcapzayiflatan O Icon_voting_barzayiflatan O Icon_vote_rcap 
m|2v
zayiflatan O Icon_vote_lcapzayiflatan O Icon_voting_barzayiflatan O Icon_vote_rcap 
35tAm35
zayiflatan O Icon_vote_lcapzayiflatan O Icon_voting_barzayiflatan O Icon_vote_rcap 
dere otu
zayiflatan O Icon_vote_lcapzayiflatan O Icon_voting_barzayiflatan O Icon_vote_rcap 
Anket
Bir bayan ideal boy sizce kaç cm olmalı?
159cm ve aşağısı
zayiflatan O Icon_vote_lcap0%zayiflatan O Icon_vote_rcap
 0% [ 0 ]
160-164
zayiflatan O Icon_vote_lcap0%zayiflatan O Icon_vote_rcap
 0% [ 0 ]
165-169
zayiflatan O Icon_vote_lcap43%zayiflatan O Icon_vote_rcap
 43% [ 3 ]
170-174
zayiflatan O Icon_vote_lcap43%zayiflatan O Icon_vote_rcap
 43% [ 3 ]
175-179
zayiflatan O Icon_vote_lcap14%zayiflatan O Icon_vote_rcap
 14% [ 1 ]
180cm ve daha fazla
zayiflatan O Icon_vote_lcap0%zayiflatan O Icon_vote_rcap
 0% [ 0 ]
Toplam Oylar : 7

 

 zayiflatan O

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Aşkböcüü
Matrax's Ladys
Matrax's Ladys
Aşkböcüü


Kadın
Mesaj Sayısı : 109
Yaş : 38
Yaş : 22
Rep Puan Gücü : 606700
Kayıt tarihi : 06/10/07

zayiflatan O Empty
MesajKonu: zayiflatan O   zayiflatan O Icon_minitimePaz Ekim 07, 2007 3:07 am

Zayıflamaya kararlı olan ancak henüz başlamayanlar ya da bir türlü zayıflayamayanlar buradaki öneriler çok işinize çok yarayacak.



Uzman Diyetisyen M. Turgay Köse, kilo vermeye yönelik 10 öneride bulundu..

Sık sık, azar azar beslenin
Sık sık beslenmek, daha az yemek yenilmesini beraberinde getirir. Gün içerisinde insanlar 2, 3 bilemediniz 4 öğün şeklinde beslenmektedir. Öte yandan kişi, bu sayıyı 5 hatta 6 öğüne kadar çıkartabilirse çok kısa bir sürede metabolizması bu değişikliğe adaptasyon olarak daha az beslenmeye başlar. Dolayısıyla sindirim sıkıntısı çekiliyorsa, o da hafifler. Buna karşılık kişiler genelde öğün atlar ve bunun zayıflatacağına inanır. Halbuki aç kalmak, öğün atlamak, gazete – dergi – internet gibi kitle iletişim araçlarından temin edilen şok diyetleri uygulamak zayıflatmaz, aksine kilo aldırır! Kişiye özel hazırlanmayan düşük kalorili diyetler, vücudu açlıktan ölme paniğine sürükler ve “kıtlık” moduna geçen metabolizma yavaşlar, yağ yakmak yerine tüketilen her besini yağ şeklinde depolama yoluna gider. Tıpkı, su kesildiğinde bidonlarda depo edilen suyu kullanıp; suyun az da olsa akmasıyla birlikte yeniden depolama işlemine başlamak gibi.

Öğün atlamayın
Öğün atlamak bir sonraki öğünde daha fazla yenilmesinin yanında farkında olunmadan yağ miktarının artmasına, kas ve su kaybının olmasına neden olmaktadır. Aç kalmak, öğün atlamak kan şekerinin düşmesine, dolayısıyla şekerli besinlerin fazla tüketilmesine neden olmaktadır. Başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalıdır. Akşam en son saat 20:00’de bir şeyler yenildiğini ve kahvaltının ihmal edildiğini düşünelim. Öğlen saat 12:00’ye kadar açlık söz konusu. 16 saatlik bir açlık sonucu ister istemez daha çok ve daha hızlı yemek yenilir. Buna karşılık sabah kahvaltı edilse, hatta 10:30 gibi küçük bir ara öğün tüketilse, bu durum kişiyi öğlen yemeğinde frenlerdi. Çok hızlı yemek yenilmezdi. Ama kişi bir lokma ağzında iken diğer bir lokmayı hazırlar. “Ağzımdaki bitse de, ikinci lokmayı da hemen mideye indirsem” der gibi. Besinlerin ağızda iyice çiğnenmesi gereklidir. Tükürükte bulunan bir enzim karbonhidratların sindirimini besin henüz ağızda iken başlatmaktadır. Aynı zamanda iyice çiğnemek mekanik olarak besinlerin sindirilmesini sağlamaktadır. Midede bir köfte düşünün, bir de aynı miktarda kıyma... Tabi ki kıymayı sindirmek ve emilmesini sağlamak çok daha kolaydır. Unutulmamalıdır ki sindirim ağızda başlar. Tat alma duyusu midede değildir, dildedir. Tokluk merkezi 20 dakikada uyarılır. Yavaş yenildiği taktirde, daha az yemiş olunur.

Sıvı tüketiminizi artırın
Günlük su tüketimi de azalırsa vücutta depolanan yağ miktarı artar. Sonuçta böbrekler fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremediği için yağları enerjiye çeviren karaciğer böbreklerin işini üstlenir ve yağlar vücutta toplanır. Çay, kahve, kola, çorba, sebze, meyve... tüketilmesi de sıvı ihtiyacını karşılar. Ancak en iyi çözücü su olduğu için, ihtiyacın 3/4’ü sudan gelmelidir. O nedenle günde 10 – 14 bardak su içilmelidir. Çay, kahve ve kola diüretik özellikte olduğu için hemen vücuttan atılırlar. Suyun ayrıcalığı burada saklıdır. Günlük tuz alımını da azaltmakta fayda vardır. Sonuçta yemeklere tuz konulmakta. Ayrıca ekmeklerde de tuz bulunmaktadır. O nedende ekstradan sofraya tuzluk getirilmemelidir. En azından yemeğin tadına bakmadan tuz kullanılmamalıdır.

Şekerden uzak durun
Şeker ve şekerli tüm besinlerden uzak durulmalıdır (Çay şekeri, bal, reçel, pekmez, çikolata, pasta, hazır meyve suları, meşrubatlar, kolalı içecekler, tatlılar...). Bu besinler kan şekerinde ani bir dalgalanmaya sebep olur, kan şekerini kısa sürede artırır ve düşürürler. Bu nedenle tatlı yedikten sonra kişinin canı tekrar tatlı çeker. Şekerin fazlası da vücutta yağ olarak depolandığı için mümkün olduğunca az tüketilmesi uygun görülmektedir.

Doymuş yağlardan uzak durun
Margarin, tereyağı gibi katı yağlar yerine bitkisel sıvı yağları tercih edin. Süt, yoğurt ve peynirde de doymuş (kötü) yağlar bulunduğu için yarım yağlı veya yağsız (light) olanlarının tüketilmesi önerilmektedir. En azından süt ve yoğurdun kaymağını ayırın. Kırmızı et yerine beyaz ete daha çok ağırlık verin. Ancak beyaz et de olsa aşırıya kaçmayın. Öte yandan etin görünen yağını ve tavuğun derisini mutlaka ayırın. Yine enerji değeri yüksek, besin değeri düşük; kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemişler gibi aşırı yağlı yiyeceklerden de kaçınılmalıdır.

Kızartmalardan uzak durun
Yiyecekleri kızartmak, kavurmak yerine; haşlama, ızgara yapma, buğulama veya fırında pişirme yöntemlerini kullanarak hazırlayın. Çünkü besinler kızartıldığı veya kavrulduğu esnada % 10 – 15 oranında yağ çekerler. Gerçi fazladan alınan kalori spor yapılarak veya bir sonraki öğünü hafif şeylerle geçiştirerek regüle edilebilir. Yalnız burada tek sorun kalori içeriğinin artması değildir. Aynı zamanda besinler bu işlemler sonucunda kanser yapıcı bazı öğeler içermektedir. İşte vücut bu öğeleri dışarı atamaz ve zamanla birikim söz konusu olur. Genelde mantı, iskender, yayla çorbası gibi yiyeceklerin üzerine ayrı bir kapta kızdırılan yağı ilave edilir. Bu durumda yağlar yine okside olur, yani yanar. Yine kanserojen bazı öğeler içerir. O nedenle yemek yaparken kızartma ve kavurma işlemlerinden kaçınmakta fayda vardır.

Yemeğin suyunu tüketmeyin
Toplumda büyük bir kesimde tabak sıyırmak gibi bir alışkanlık da bulunmaktadır. Bir bezelye veya nohut tanesini düşünecek olursak; besinin üzerinde zar şeklinde çok ince bir tabaka halinde yağ bulunmaktadır. Öte yandan yemeğin bütün yağı dibe çökmekte ve yemeğin suyu ile karışmaktadır. Sonuçta yemeğin suyunu kaşıkla tüketiliyorsa, pilavın üzerine dökülüyorsa veya ekmek banarak tabağı sıyrılıyorsa yemeğin bütün yağını da tüketilmekte. Hatta 2 dilim ekmek yemek varken, bu 3 – 4 dilime çıkıyor.

Daha az yağ tüketin
Yağ alımını azaltmak adına etle pişen yemeklere yağ koymayın. Sonuçta etler yaklaşık %20 oranında yağ içermektedir. Tereyağı, margarin gibi katı yağlar yerine; zeytinyağı, mısırözü yağı, soya yağı, kanola yağı, fındık yağı veya bitkisel karışım yağları kullanın. Ayrıca kullanılan yağ zeytinyağı bile olsa mucize bir yağ değildir, ekmeği bandırarak tüketmeyin. Sıvı yağları her zaman için kötünün iyisi olarak görün. Sonuçta 1 gram yağ 9 kkal. enerji içermektedir. İlle de katı yağ kullanmak istenirse yumuşak margarinleri tercih edin.

Hamur işlerinden uzak durun
Pasta, kek, kurabiye, börek vb hamur işlerinde de bol miktarda yağ, şeker, un, yumurta... kullanıldığı için mümkün olduğunca bu besinleri yemekten kaçının. Canınız çok isterse ikram edilenin yarısını yiyin. Çünkü hiçbir zaman diğer yarısı annelerin dediği gibi arkamızdan ağlamaz. Sonrasında da spor ile yediklerimizi yakmak veya bir sonraki öğünü hafif şeylerle geçiştirmek şartıyla tabi.

Posalı (lifli) besinleri artırın
Posalı besinler kan şekerini, kan basıncını (tansiyonu) ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutarlar. Midede, hacimlerinin 20 katı kadar şişerler; tokluk, doygunluk sağlarlar ve abur - cubur yenilmesine mani olurlar. Ayrıca dışkılama sayısını ve miktarını artırırlar. Kabızlık şikayeti varsa ortadan kalkar, böylelikle kilo vermeye yardımcı olur. Kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkiler de içerirler. Bu yüzden sıklıkla kurubaklagil yemeği yenilmelidir. Ayrıca buğday ekmeği yerine kepek, çavdar, yulaf ekmeğini; pirinç yerine bulguru tercih etmekte fayda vardır. Hatta kepekli un, pirinç, makarna ve erişteyi de denenebilir. Sebze - meyve tüketimi de artırılmalıdır. Ancak posa kabuk ve kabuğa yakın yerlerde bulunduğu için, soyulmadan yenilebilenleri (gaz, şişkinlik yaratmıyorsa) kabuklarıyla birlikte, en azından çok ince soyarak tüketin. Mevsiminde en çok bulunanı seçmek fiyat, hormon ve besin kaybını önlemek açısından her zaman için daha avantajlıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
zayiflatan O
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ForuMatrax :: Kadınca :: Estetik Ve Diyet-
Buraya geçin: